Mik azok a tűzjelző rendszerek?

Röviden megfogalmazva a tűzjelző rendszerek olyan jelátalakító és továbbító eszközök, amelyek valamely tűzjellemző hatására – ez lehet füst, hőmérséklet emelkedés, hősugárzás, vagy nyílt láng – átvitelre és további feldolgozásra alkalmas jelet állítanak elő.
Ez a jel lehet elektromos áramköri változás, mechanikus elmozdulás, vagy belső nyomásváltozás egyaránt.
Céljuk, hogy a tüzet már a kezdeti fázisban érzékelje, így lecsökkentve az észlelés és a riasztás közötti időt annak érdekében, hogy mielőbb elkezdődjön a beavatkozás.

Miért szükségesek a tűzjelző rendszerek?

Napjainkban már maga a kérdés is eléggé értelmetlennek tűnik. De bizony ilyen automatizált tűzjelző rendszerek nem álltak mindig rendelkezésre. Ennek aztán meg is volt a maga eredménye.
A tűz a kezdetektől az ember barátja volt. Azonban sajnos nagyon hamar rá kellett ébredni, hogy ha nem tartjuk kordában, annak bizony nagyon tragikus következményei lesznek.
A tűz megfékezésekor az időtényező a legfontosabb. Mármint az észleléstől a beavatkozásig eltelt idő csökkentése.
Hála az elmúlt évtizedekben tapasztalható technikai fejlődésnek, a számítógépes rendszerek fejlődésének, elterjedésének, napjainkra csökken a tűz okozta tragédiák száma.
Természetesen előfordulnak esetek, de leginkább emberi mulasztás miatt.

Hogyan csoportosíthatjuk ezeket a rendszereket?

A tűzjelző rendszerek a csoportosítás több szempont szerint történik. Nézzük meg ezeket a jellemzőket.

  • Felügyelt tűzjellemző alapján. Ezek a jellemzők a hő, a láng, az izzás, füst és a gázérzékelés
  • A tűzjellemző feldolgozási módja szerint. Itt gondolunk küszöbértékre, a különbségérzékelésre és a változási sebesség érzékelésre.
  • Térbeli elhelyezkedés szerint lehet pontszerű, folt, több pont vagy vonalérzékelő.
  • Illetve az érzékelők újraélesítési módja szerint. Ez lehet önműködően visszaálló, valamilyen módon visszaállítható vagy nem visszaállítható.

A központjaik szerint milyen rendszereket különböztetünk meg?

Amint azt már említettük, a korszerű tűzjelző rendszerek központi aggyal rendelkeznek. Nézzük meg, hogy a tűzjelző rendszerek csoportosítása hogyan történik a központjaik alapján.

Vannak a hagyományos tűzjelző központok

Hagyományos tűzjelző központnak tekintjük a nem címzett, igen-nem állapotú érzékelőket használó központokat. Ezek a központok a legegyszerűbb működési elvűek. A feladatuk is egyszerű. Fogadják, megjelenítik, majd továbbítják az érzékelők és a kézi jelzésadók jelzéseit. Emellett vezérlik a perifériális elemeket, mint például a tűzzáró ajtók, liftek, szellőző ablakok. Jelzik a kábelhibákat, azonban nem analizálnak, nem értékelnek, csupán jelzést küldenek a távfelügyeletnek.

és vannak az intelligens tűzjelző központok

Ezek a tűzjelző központok már korszerű, a ma elvárásainak megfelelő berendezések. Feldolgozzák az analóg tűzérzékelők jelzéseit, és folyamatosan figyelemmel kísérik az egyes érzékelők jelszintjét. Ezek már képesek analizálni, értékelni, előriasztani. Az előriasztás, az a tényleges tűzriasztás előtti jelzés. A tűzjelző rendszerek intelligens központjai képesek követni az egyes füstérzékelők mérőkamrájában lerakódott szennyeződés mértékét, azt folyamatosan kompenzálni, és a magas szennyezettséget jelezni. Találhatunk bennük különböző kiegészítő funkciókat is, mint az oltásvezérlés, vagy különféle figyelmeztető hangüzenetek.