A villanyszerelő szakma egyidős az elektromossággal

Bizony, elég régi szakmát választ magának az, aki villanyszerelő lesz. A villanyszerelés, az elektromosság felfedezéséig nyúlik vissza. Azért is látjuk mi csodálatosnak, mert az elektromosság felfedezése talán az évezred egyik legizgalmasabb felfedezése. És a villanyszerelő munkája ennek a csodának az alkalmazásáról szól.
Sokan azt gondolják, hogy a villanyszerelő munkája az egy fizikai munka. Jórészt még igaz is, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez a munka nem a falvéséssel, a vezetékek behúzásával kezdődik. Bizony ezt a fizikai megvalósulást komoly tervezési munka előzi meg. És ez a rész legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint maga a kivitelezés.
Legyen az egy családi ház villamos hálózata, vagy egy ipari létesítmény, vagy középület, a tervezés nélkül elképzelhetetlen a villamos hálózat kiépítése.

Mit csinál egy villanyszerelő?

Ő végzi az áramellátáshoz szükséges vezetékrendszer kiépítését illetve annak javítását. Amint azt az előzőekben már leírtuk, ez nem csupán abból áll, hogy behúzza a vezetékeket a falba, hanem a villanyszerelő felel a tervezéstől egészen az üzembe helyezésig a teljes folyamatért.
Tevékenységei közé tartozik a vezetékek keresztmetszetének meghatározása, a védelmek méretezése, a vezetékek elhelyezése akár a falban, akár a falakon kívül. Feladata továbbá a csatlakozóaljzatok elhelyezése, elosztók elhelyezése, vagyis a teljes villamos hálózat kiépítése.
A villamos hálózat kiépítésén túl azonban van jó néhány olyan feladat, amit szintén a villanyszerelő végez. Ezek a különböző elektromos eszközök bekötése, üzembe helyezése. Ez lehet egy villanytűzhely, vagy egy elektromos vízmelegítő, bojler, vagy hőtárolós kályha.
Meghibásodott elektromos kiállások (konnektorok) javítása, illetve a túlfeszültség-védelem kiépítése. Valószínűleg sokaknál előfordult már rövidzárlat. Ilyenkor bizony jól jön egy villanyszerelő szaktudása.
És igen nagyon fontos a jó villanyszerelő kiválasztása!

Mire figyeljünk oda a szakember kiválasztásánál?

Egy már megtervezett rendszert mindenképpen szakszerűen kell kivitelezni. Egy profi, megbízható villanyszerelő rendelkezik a megfelelő képesítéssel, szakismerettel és jogosultsággal.
Már a kivitelezés előtt tisztázza, az ügyféllel egyezteti, hogy milyen termékek kerülnek majd felhasználásra és, hogy a kiválasztott termékek rendelkeznek-e azokkal műszaki jellemzőkkel, engedélyekkel, amelyek szükségesek a termékek szakszerű és szabályos beépítéséhez.
Mi szem előtt tartjuk, hogy a megrendelőink általában nem rendelkeznek az ehhez szükséges ismeretekkel, így ebben kellő odafigyeléssel és körültekintéssel járunk el. Javaslatot teszünk arra, hogy mit érdemes választani, annak figyelembe vételével, hogy milyen a kapacitás, mekkora terhelésnek lesz kitéve a hálózat stb. Ez az egyeztetés nem csupán a megfelelő biztonságot szolgálja, hanem – és ezt tapasztalatból tudjuk – a kivitelezés során esetleg felmerülő nézeteltéréseket is meg lehet vele előzni.
Amennyiben megbízható villanyszerelő szakemberre van szüksége, keressen bizalommal! Ha kérdése van, hívjon bármelyik elérhetőségünkön, segítünk!