De mi is az az okos otthon?

Az okos otthon rendszerek Nyugat-Európában már korábban léteztek, és népszerűségük egyre nagyobb. Az okos otthon, vagy másképp nevezve intelligens otthon Magyarországon még csak most van elterjedőben.
Ma már azonban a technika, a technológia egyre gyorsabb ütemű fejlődésének köszönhetően képesek vagyunk otthonunk szinte valamennyi rendszerét irányítani, kontrollálni. És már rég nem csupán a garázskapuk távoli nyitásáról beszélünk. Nem bizony. Képesek vagyunk szabályozni a hűtést, fűtést, a riasztórendszert, a kamerákat úgy, hogy ülünk a munkahelyünkön, kezünkben egy okostelefonnal. Ez maga a csoda.
Röviden összegezve, az okos otthon az igényeinkhez tökéletesen illeszkedő, automatizált rendszer. Egy olyan rendszer, ahol az elektromos eszközök a szokásainkat lekövetve szinte önálló életet élnek. Mindezt kényelmünk és biztonságunk érdekében.

Nézzük meg röviden, hogy honnan is fejlődött ki az okos otthon!

Nagyon röviden, szinte csak kivonatos formában tekintsük át, hogy honnan jutottunk el a mai okos otthon fogalmához!
Hihetetlen, de az első név, amit meg kell említenünk, az Nicola Tesla. ő készítette ugyanis az első távirányítós szerkezetet 1889-ben. Ez az első kapcsolódási pont.
Nagy ugrással megérkezünk 1966-ba, amikor is Jim Sutherland kifejlesztette az első otthont vezérlő számítógépet. Sutherland az ECHO IV. nevet választotta termékének. Ez a termék azonban sajnálatos módon sohasem került kereskedelmi forgalomba, pedig ez a forradalmian új kütyü már képes volt a lakás hőmérsékletének szabályozására is, és ki tudta kapcsolni az egyes elektromos készülékeket. A ma már alapfunkciónak tekinthető tulajdonságokon túl, az ECHO IV.-nek voltak extrái is.
Például tudta a készülék az időjárás-előrejelzést, ami vélhetően már abban az időben is hasznos információ volt. Az alapszolgáltatásokon túl üzenetküldési és üzenet továbbítási lehetőség is rejlett benne.
Egy újabb nagy ugrás 1998-ba. Watfordban elkészült az első bemutató jellegű okos otthon. Ebben a bemutató installációban a technika akkori minden vívmányát felsorakoztatták. Volt automatizált fűtésszabályozás, világítás-vezérlés, talajnedvesség függő öntöző rendszer, valamint zárt rendszerű kamerarendszer.

Milyen esetekben juthat eszünkbe? Segítünk néhány ötlettel!

  • Hazautazás előtt lehetőség van fűtésünket vagy hűtésünket bekapcsolni, vagy esetleg medencénk vagy jakuzzink hőmérsékletét beállítani.
  • Családtagjaink egymástól eltérő, egyedi hőmérsékletet állíthatnak be a szobákban.
  • Felkapcsolhatjuk kertkapu nyitásakor az udvar és a terasz fényeit, amelyek automatikusanegy beállított idő után lekapcsolnak.
  • Elérhetjük, hogy egy gombnyomásra a meghatározott helyiségek világításai megfelelő fényértékre kapcsolódjanak fel.
  • A redőnyök automatikusan fel vagy lemennek, szabályozhatjuk a függönyök, napellenzők mozgását.
  • Elalvás előtt egy gombnyomással lekapcsolhatunk minden előre beállított fogyasztót.
  • Ha nem vagyunk otthon tartósabb ideig, tudjuk jelenlétünket szimulálni az otthonunkban. Előre beállíthatjuk, hogy véletlenszerűen bekapcsoljanak különböző külső-belső fények, ezzel azt szimulálva, hogy nem üres a ház.

Mint láthatjuk a lehetőségek tárháza végtelen, lehetne még sorolni az ötleteket. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keressen bennünket bizalommal!